Jan Weidgraaf onderscheiden door gemeente Hengelo

Hieronder de toespraak zoals Claudio Bruggink die heeft gehouden afgelopen vrijdag tijdens de gezellige en goed bezochte vrijwilligersavond:

Op de vraag, waarom jij in het zonnetje moet worden gezet, is het bestuur heel duidelijk: ‘Jan is een warm mens met veel humor. Hij heeft het beste met iedereen voor en haalt in de mensen het beste naar boven door zich onvermoeibaar in te zetten voor het korfbal.’  Je bent een HKC-er in hart en nieren. Jarenlang heb je zelf gekorfbald op alle denkbare niveaus. In de jaren ‘80 en ‘90 heb je ook op geheel eigen wijze het wedstrijdsecretariaat bemand. En dat zonder mail of whatsapp groepen. Het enige communicatiemiddel was nog de telefoon. Je belde op, deelde mee  “Hallo met Jan, zondag meedoen met HKC 10, aanwezig 11.00 uur!” En hing vervolgens weer op… wat weerwoord? Geen weerwoord. Gewoon komen.

Daarnaast heb je al meer dan 50 jaar zeer veel hand- en spandiensten verricht voor HKC. In de onderhoudsploeg, oud papier ophalen en helpen bij de rommelmarkt. Je deed het gewoon. Ook het op orde brengen en houden van het korfbalmateriaal heb je meer dan 50 jaar gedaan. Je bent hier nu 2 maanden geleden mee gestopt, maar je inzet was echt bewonderenswaardig. Zelfs al kwam het materiaal terug in een staat die iedereen deed verzuchten. Jij deed je werk…

Na je actieve korfbalcarrière ben je actief gaan Jeu de Boulen bij HKC. En ook dit niet onverdienstelijk. Kijk maar naar de promotie naar de 1e klasse die je team heeft behaald. Ook nu blijf je gedreven. Je gaat zelfs op vrijdagmiddag nog een keertje extra trainen voor jezelf.

Sommige mensen hebben net even iets meer energie dan anderen. Dat blijkt wel weer toen je vriend en vijand verbaasde door op hoge leeftijd ook nog de Wandelvierdaagse van Nijmegen te gaan lopen. 2 keer liep je de 40 kilometer, maar op je 80e doe je het wat ‘rustiger aan’ en loop je de 30 kilometer. En niet alleen voor de gezellige sfeer in Nijmegen, de enthousiaste mensen langs de routes, maar misschien wel vooral voor het koude pilsje aan de finish.
Afgelopen jaar maakte je gebruik van de mogelijkheid om je te laten sponsoren voor de Stichting Dolidi Ndano, een stichting die kansarme- en weeskinderen op het eiland Sulawesi in Indonesië een kans geeft op een goede toekomst. De stichting zorgt voor onderwijs, medische zorg, voeding en kleding, onderdak en geborgenheid.

En dat een leven niet altijd over rozen gaat, hebben jullie de afgelopen jaren ook helaas moeten ondervinden met het overlijden van jullie zoon. Van het bestuur heb ik begrepen dat het bewonderenswaardig is hoe jullie hiermee om zijn gegaan en weer de energie hebben gevonden om door te gaan…

Alles bij elkaar opgeteld is het dus niet vreemd dat je al Lid bent van Verdienste van HKC. En daar komt nu dus een extra waardering bij.  Stadscompliment De Nijverbij is een blijk van dank voor personen en organisaties die zich vrijwillig inzetten voor de Hengelose samenleving of die een opmerkelijke prestatie hebben geleverd. Het ontwerp is een mooie combinatie van de Stadhuistoren en de Bij uit het Hengelose gemeentewapen. De nijvere Bij staat symbool voor de getoonde inzet of de geleverde prestatie.

Namens het gemeentebestuur mag ik deze Nijverbij als wethouder Sport aan jou uitreiken. Onze stad is trots op zulke vrijwilligers. Hopelijk inspireer je andere jonge leden tot net zulke prestaties.
Jan, van harte gefeliciteerd!

Meer dan korfbal alleen