Het begon eind 1912 met een plan, toen het werk en op 4 mei 1913 werd Hengelosche Korfbalclub H.K.C. opgericht. Jan Wilmink en Guus Traast waren de initiatiefnemers en met zo’n 25 enthousiaste 16-19 jarigen werd gestart met korfbal op het Pruussen Veeld. Sinds de elfde verhuizing in 1971 is de thuisbasis van HKC sportpark ’t Wilbert. In 1917 werd ook gestart met de jaarlijkse feestavonden vol dans en toneel.

En ondanks de mobilisatie vanwege de Eerste Wereldoorlog ging het HKC voor de wind. Bij het vijfjarig jubileum kwam HKC met vier twaalftallen uit in de competitie en was het met 59 leden de grootste vereniging binnen de OKB. Eind jaren ’20, begin jaren ’30 kende HKC een aantal moeilijke jaren, sportief, qua gedrag en financieel. Maar de problemen werden getackeld en ondanks de economische crisis bloeide HKC weer op, vooral dankzij de feestavonden(met het opvoeren van grote revues).
In 1934 startte HKC met een jeugdafdeling, waardoor kinderen van 12-16 jaar ook konden gaan korfballen. Gerda Goedhart werd toen lid en is dat nog steeds!

In december 1938 verscheen de eerste editie van de HKC-er, het clubblad. Een papieren uitgave die in 2015 werd vervangen door een digitale.

In de Tweede Wereldoorlog ging de competitie, ondanks alle belemmeringen en bombardementen, lang door. HKC deed mee met vijf twaalftallen bij de senioren en twee à drie twaalftallen bij de junioren. Met de wederopbouw van het land ging het ook het HKC langzaam weer goed. In mei 1948 werd het 35-jarig jubileum gevierd met een revue. Eind september 1948 vertrok voor het eerst een delegatie van vijftien HKC-ers naar Mitcham in Engeland, in het kader van een sportuitwisseling. En in 1950 nam HKC deel met liefst vier juniorentwaalftallen aan de competitie.

In 1951 werd gestart met het inzamelen van oud papier en sinds 1960 bezoekt Sinterklaas namens HKC vele gezinnen en bedrijven. Beiden zijn ook nu nog bronnen van inkomsten voor de club.
En in 1953 werd in het kader van het 40-jarig jubileum voor het eerst een jeugdkamp georganiseerd, een start van een traditie die ook nu nog met Hemelvaart plaatsvindt.

In 1956 werd de jeugdafdeling uitgebreid voor kinderen in de leeftijd van 8-11 jaar.

Op 20 december 1961 werd aan HKC de Koninklijke goedkeuring verstrekt, door de toenmalige Koningin Juliana. Hiermee bezat de vereniging rechtspersoonlijkheid en kon worden gestart met de voorbereidingen van het bouwen van een clubhuis.
In 1962 werd het eerste voor het eerst sinds 1918 kampioen, waardoor 1963 een heel bijzonder jaar werd in de historie van HKC: het eerste speelde in de hoofdklasse, HKC vierde het 50-jarig jubileum en de eerste spa voor het clubhuis ging de grond in.
Na de degradatie uit de hoofdklasse werd er in 1965 een overgangsklasse ingesteld, HKC werd kampioen in de eerste klasse en promoveerde naar deze nieuwe klasse. Ondertussen groeide het ledental en in 1968 was HKC met 350 leden de grootste korfbalclub in Overijssel.
In 1966 kon voor het eerst zaalkorfbal worden gespeeld in Hengelo, in de nieuwe sporthal Veldwijk. HKC deed mee in de bijna volledig Twentse overgangsklasse, met wedstrijden die doordeweeks moesten worden afgewerkt in de nieuwe sporthal. In 1972 verhuisde HKC naar de nieuwe Weusthaghal en in 2001 naar de nieuwe OSG-hal.
Begin jaren ’70 ging het minder met de club, met een daling van het ledental van 343 naar 287, een slechte financiële situatie en mindere sportieve prestaties bij met name de senioren. Bij de jeugd ging het steeds beter, met deelnames aan Nederlands Kampioenschappen. En in 1976 werd de jeugdafdeling nogmaals uitgebreid, met een welpenafdeling voor zes- en zevenjarigen. En in 1979 werd het clubhuis uitgebreid, het was door de groei in leden tussen 1964 en 1979 te klein geworden. En, in 1979 werd voor het eerst (en tot nu toe het laatst) een HKC-er opgeroepen voor het Nederlands team: juniore Gea van Harte.

In 1981 werd een nieuwe traditie in het leven geroepen: de jaarlijkse rommelmarkt. Inmiddels een begrip in heel Hengelo en zelfs daarbuiten.

In de jaren ’80 en ’90 ging het sportief prima, met een eerste dat peddelde tussen de promotie- en eerste klasse. In 1988 vierde HKC haar 75-jarig jubileum, met een grote reünie, een groot feest in de Waarbeek, een boottocht voor de jeugd enzovoort. In dat jaar werd ook gestart met een jeu de boules-afdeling, gericht op de oudere leden, die stopten met korfballen. Op 19 maart 1989 werd de eerste jeu de boules-baan op ’t Wilbert officieel geopend.

Het eerste geraakte in de periode 1992-1994 in een sportieve crisis en degradeerde in twee jaar tijd van de eerste naar de derde klasse.
In 1997 werd de grootste wens van de jeu de boules-afdeling werkelijkheid: een overdekte accommodatie met zes jeu de boules-banen werd gerealiseerd. Het ledental was inmiddels gegroeid naar 80 jeu de boulers, niet alleen oud-korfballers maar steeds meer mensen van buiten HKC gingen boulen.
In 1998 werd gestart met een G-afdeling, voor mensen met een verstandelijke beperking. Helaas waren er in Twente geen andere G-teams, waardoor de dichtstbijzijnde tegenstanders uit Apeldoorn en Zutphen kwamen. Alleen maar trainen bleek op de langere termijn niet leuk en inmiddels is de G-afdeling ter ziele.

Een nieuwe eeuw diende zich aan en daarmee een nieuw tijdperk. HKC kreeg een website, verhuisde naar de OSG-hal, had in 2002 liefst twaalf kampioenen en maakte kennis met een nieuw fenomeen: de korfbalclinic. In 2002 kwamen een toptrainer en vier internationals naar HKC om aan 98 jeugdleden de SINY- en KORfbalclinic te verzorgen. Leon Simons was een van de internationals en verzorgde ook in 2013 (in het kader van het 100-jarig bestaan) en in 2016 (in het kader van de opening van de kunstgrasaccommodatie) een clinic voor de HKC-jeugd.

In 2007 werden de kleedkamers door de gemeente geprivatiseerd, waardoor HKC zelf verantwoordelijk werd voor het onderhoud van haar kleedgebouw. Dit werd aangegrepen voor een grote renovatie van zowel het kleedgebouw als het clubhuis. Op 8 september kwam burgemeester Kerkhaert met een bijzonder cadeau bij de officiële opening: Eddy Nijhuis en Harm Pol werden koninklijk geridderd voor hun vrijwilligerswerk bij HKC.

In 2013 werd het 100-jarig bestaan grootst gevierd, met een sportcafé, een korfbalclinic voor de jeugd, een grote reünie, een nog grotere feestavond en –uiteraard- een revue. Met een bijzondere gast in de revue, burgemeester Schelfberg trad op als zichtzelf om HKC de Koninklijke Erepenning uit te reiken.

In 2015 vierde HKC een bijzonder kampioenenbal: in de zaalcompetitie waren het eerste, het tweede, het derde, A1, B1 en C2 kampioen geworden. Nooit eerder in het bestaan van HKC waren alle selectieteams tegelijkertijd kampioen geworden.

In 2016 was er alweer een bijzonder historisch moment: het natuurgrasveld werd vaarwel gezegd en vervangen door twee kunstgrasvelden.

Nu, anno 2016, heeft HKC 273 leden, vijf senioren- en twaalf jeugdteams, een kangoeroegroep, een jeu de boules-afdeling, ruim 80 vrijwilligers, zijn veertiende voorzitter, een erevoorzitter, twaalf ereleden, 21 leden van verdiensten en een grande dame dat al 82 jaar lid is van HKC!

Meer dan korfbal alleen